Succesvolle workshop: Tekst uit, beeld aan!

In cocreatie met Gloed Communicatie heeft Bart Nijs fotografie een succesvolle workshop gegeven.

Een mooi begin: iedereen stelt zichzelf voor aan de hand van een bij binnenkomst gekozen foto. Mooi om te zien hoe iedereen naar aanleiding van een beeld de koppeling met zichzelf kan maken. Zo hoor je direct iets over de gasten, zijn of haar werk en functie, maar ook een kort verhaal over de link met de afbeelding. Boeiend!
Tegelijkertijd is het een eerste indicatie over hoe men beelden ‘leest’. Nu in deze situatie hangt er niet zo veel van af. Maar wat als het nu over je werk gaat? Er een campagne gemaakt wordt die de hele wereld over gaat? Dan wil je wel dat het beeld klopt.

‘Tekst uit, beeld aan!’

Dit is de aanleiding geweest om in samenwerking met Gloed Communicatie deze middag te organiseren. De titel ‘Tekst uit, beeld aan!’ is met zorg gekozen. Beeld is aan een explosieve opmars bezig. Internet, sociale media en reclame bestaan vooral uit films, foto’s en infographics. Beelden die 1000 woorden écht overbodig maken. Maar als jij naar beeld kijkt, wat zie je dan eigenlijk? En – natuurlijk ook belangrijk – wat niet?
Monique Coffeng liet samen met een deelnemer aan de hand van een foto ervaren hoe de beschrijving van een bestaande foto toch bij iedereen een ander beeld oproept.

Een foto kun je beschrijven door te benoemen wat je op de foto ziet. Dit doe je aan de hand van een aantal beeldelementen zoals bijvoorbeeld kader en compositie, licht en kleur of perspectief en diepte. Zo zijn er meerdere beeldelementen waarmee je een bestaande foto goed kunt analyseren.
Want misverstanden kunnen al snel ontstaan.

Hoe kijken we? Wat zien we? Waar kijken we naar? In de workshop ‘De grammatica en zeggingskracht van beeld’ ontleedde Monique voorbeelden van beeldcommunicatie in samenhang met de verschillende vormen en context waarin beelden worden gebruikt.

Een mooie uitleg over hoe we kijken, wat we zien en hoe we een boodschap over kunnen brengen.

In de volgende blog meer over de andere workshops.
Groet,Petra