Foodfotografie // Het verschil tussen een doe-het-zelffoto en een professionele foodfoto

Een heerlijk broodje kaas, een foto, gemaakt in opdracht van kwalitaria, waardoor je zin krijgt om je tanden erin te zetten. Moet je kijken hoe subtiel het licht precies op het broodje valt. Het lijkt een mooie lentedag. Je ziet de kaas, je kunt hem bijna proeven. De omgeving is wat vervaagd zodat alle aandacht op het broodje valt. Is het niet heerlijk? Krijg je net als ik zin in dit broodje kaas?

Ken je dat gevoel? Zit je ergens te eten en zie je in een keer iets lekkers! Dat moet iedereen zien, denk je. Je pakt je smartphone en klikt. Resultaat: een leuke foto als remindertje om thuis ook een keer het recept uit te proberen. Maar om een foto voor professionele doeleinden te gebruiken stellen we andere eisen aan een foto! Wat als goed idee begon, maar niet altijd goed uitpakt.

Een heerlijke salade van gegrilde courgette, met veldsla en eetbare viooltjes. Een dressing van citroen en oranjebloesemextract en de gebakken sesamzaadjes geven de salade een oriëntaals tintje. Lekker smullen, de smaak was heerlijk! Maar als beeld komt het een beetje rommelig over.

Laten we deze foto eens analyseren

Een rare spiegeling linksonder in het bord. Een tafelkleed, waar het witte patroon afleidend werkt. Het onderwerp waar het om gaat staat precies in het midden, of nèt niet? En rechtsonder, bijna een kwart van de foto, gebeurt er niets. Verder zien we ook nog wat bestek en een puntje van de saladeschaal met slabestek. En dat ik weet wat het is komt omdat ik erbij was, niet omdat je het van het plaatje afleest. Zelfs met Photoshop zul je er een flinke kluif aan hebben om hier nog iets van te maken.

Of wat denk je van deze pruimentaart dan? Net uit de oven, de smaak was buitengewoon lekker. We hoeven er niet veel woorden aan vuil te maken maar door de belabberde belichting lijken de pruimen aangebrand en ziet het er in het geheel, in tegenstelling tot de smaak, toch niet echt smakelijk uit. Jammer, want de herinnering aan de taart was toch een prettige. Het is een beetje als een ietwat verlopen Aziatisch restaurant waar een foto al jarenlang onder de tl-bak hangt te verkleuren. Het eens zo heerlijke gerecht op een goed bedoelde foto is nu bijna onherkenbaar maar ziet er zeker onaantrekkelijk uit. Ik durf bijna geen voorbeelden meer te geven…

Hoe pakt een foodfotograaf dit aan?

Gelukkig kan het ook anders. Remco, onze fotograaf met specialisatie ‘foodfotografie’, heeft een enorme kennis en ervaring als het gaat om het fotograferen van culinaire gerechten. Voor het broodconcept van Kwalitaria heeft hij de volgende foto gemaakt.
Kwalitaria wil de mensen verleiden tot het eten van broodjes. Rondom het ‘broodje gezond’ is een mooie heldere sfeer opgebouwd. Er is gekozen voor de daglichtstudio, voor natuurlijke belichting. Het broodje staat centraal in de afbeelding. De accessoires als de broodplank en het servet, die goed zijn voor het creëren van een lentesfeer, zijn vervaagd waardoor alle aandacht naar het broodje gaat .

Het broodje, de sla, kaas, ham en ei staan superscherp in beeld. Alle ingrediënten staan smakelijk op de foto. Je wilt er zo even een plakje ei vanaf snoepen.

Dat is nu de kwaliteit van een goede foodfotograaf. Die maakt dat je gaat watertanden bij het zien van het beeld. Lekker!

Ga vooral door met foto’s maken als eigen remindertjes. Maar als je voor professionele doeleinden een foto wilt gebruiken: neem gerust contact met ons op.